Wat betekent de huidige Coronacrisis voor christenen?

Een belangrijke vraag die wij ons moeten stellen is: wat wil God ons leren doorheen deze crisis? De volgende verzen kwamen in mijn gedachten toen ik aan het bidden was:


“Want niemand kan een ander fundament leggen dan wat gelegd is, dat is Jezus Christus. Of nu iemand op dit fundament bouwt met goud, zilver, edelstenen, hout, hooi of stro, ieders werk zal openbaar worden. De dag zal het namelijk duidelijk maken, omdat die in vuur verschijnt. En hoe ieders werk is, zal het vuur beproeven.”


1 Korinthe 3:11-13

Paulus verwijst hier naar het dag van het oordeel wanneer de verborgen dingen openbaar worden (Lukas 8:17). Zo ver zijn we nog niet, maar de huidige crisis doet onze fundamenten wel beven en openbaart wat er werkelijk is. Hebben we ons huis gebouwd op een stevig fundament, namelijk Jezus de Rots? Of hebben we iets samen geknutseld van vergankelijke materialen? Een vertrouwen in geld, onze gezondheidszorg, een jongere leeftijd, een gevoel van controle…

Dit is een moment van beproeving niet alleen voor christenen maar voor iedere mens, moslims inbegrepen. Wanneer onze oude zekerheden verwijderd worden, onthult als vergaanbaar, wat zal er nog overschieten? Laten we eerst onze eigen harten onderzoeken en daarna onze moslim vrienden uitnodigen om hun levens te bouwen op een stevig fundament dat niet alleen deze crisis kan weerstaan maar ook de dag van oordeel.